Mijloace de transport terestre – jetoane pentru activitati matematice


Jetoanele sunt esentiale in activitatile matematice din gradinita. Ele pot fi folosite intr-o sumedenie de jocuri, sau ca material concret pentru rezolvarea unor prime probleme de matematica.

Va propun azi o serie de jetoane pentru tema “Mijloace de transport”. Sunt mijloace de transport terestre de aceasta data – voi posta in zilele urmatoare si celelalte doua tipuri: aeriene si maritime. Inainte sa intru in detalii legate de modul in care pot fi folosite in cadrul activitatilor din gradinita, doresc sa mentionez ca imaginile sunt protejate prin lege, copyright-ul apartinand firmei Microsoft. Asadar, jetoanele sunt realizate de mine folosind clipart si nu pot fi folosite decat pentru uz personal.

 

Tipareste jetoanele pe carton alb in mai multe exemplare (eu tiparesc orice plansa in 10 exemplare, astfel incat sa am cate 10 jetoane din fiecare model) si plastifiaza-le pentru o mai buna rezistenta in timp. Daca doresti, dupa ce le decupezi, ataseaza o bucatica de folie magnetica pe spate, pentru a le putea folosi si la tabla, in activitatile frontale.

Exemple de activitati:

1. Imparte copiilor cate 3-5 jetoane din doua sau mai multe modele alese. Jetoanele trebuie sa fie amestecate. Cere copiilor sa le sorteze, gasind masinile identice si impartindu-le pe categorii (formare de multimi)

2. Ofera copiilor mai multe jetoane si amesteca-le pe masa. Arata un jeton la intamplare, cerandu-le celor mici sa gaseasca jetonul identic (jetonul pereche) si sa-l ridice. Cand lucrezi cu un grup, la masa, asigura-te ca ai atatea jetoane dintr-un model cati copii ai la masa.

3. Arata un jeton indicand o cifra in concentrul invatat, in functie de nivel (1-5 sau 1-10). Cere-le copiilor sa aleaga tot atatea jetoane cu mijloacele de transport preferate cate ai indicat.

4. Pune pe tabla magnetica un numar de jetoane. Cere-le copiilor sa numere, sa identifice si sa ridice jetonul cu cifra corespunzatoare.

5. Arata un jeton cu o cifra in concentrul 1-5 si cere-le copiilor sa aleaga jetoane cu unu mai mult sau cu unu mai putin decat cifra indicata.